September 27, 2013

al- Kahfi

Assalammualaikum...

salam Jumaat yuolss...

jangan lupa makang
jangan lupa mandi
jangan lupa sholat
jangan lupa baca surah al- kahfi ok ?

Hidup kita di akhir zaman penuh dengan fitnah sehingga sukar membezakan antara yang benar dan yang salah. Kepada siapa lagi untuk memohon perlindungan kecuali Allah swt. Semuga kita semua terpelihara dari fitnah Dajjal.

(HR Hakim 3349) : “Sesungguhnya barangsiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya ia akan diterangi oleh cahaya antara dua Jumaat.” 

(HR Ahmad) : Daripada Muaz Ibnu Anas Al-Juhari, daripada bapanya, daripada Nabi SAW baginda bersabda:
“Sesiapa membaca dari Surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya daripada kepala hingga kakinya dan sesiapa yang membaca keseluruhannya, maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi.” 

(HR Ibnu Katsir) : Daripada Umar beliau berkata, Nabi SAW telah bersabda:
“Sesiapa membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit, untuknya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat.” 

(Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 3: 243) : Rasulullah saw bersabda:“Barangsiapa yang menjaga sepuluh ayat dari surat Al-Kahfi, ia akan memiliki cahaya pada hari kiamat.” Hadis ini bersumber dari Abu Darda’.



selamat beramal awok yeh :)

September 20, 2013

labuh

Assalammualaikum warrahmatullah hiwabarakatuh......

haaa jawabbb2!!

tak jawab siap hang ! *tunjuk lidi cungkil gigi

ohoho

kabare? kok sihat ? haha.

tadi pagi kan aku beli nasi lemak kat makcik tepi jalan tapi aku makan dekat cafe.
pakcik cafe jeling semacam jehhhh.... aku buat2 tak pasan..

pastu

dah the end. aku malas cite sebab endingnya air aku tumpah pastu pakcik tu senyum je takde klimaks pun cite die. eh. hahahahahah.

aku nak berpuisi harini
bertajuk harini

harini aku makan nasi lemak
nasik lemak aku taruk telur mata 2 hengget harganya
aku sukahati jalan tengah jalan macam jalan tu tok daddy aku punya
nyiap nying seng mata kajin smatngi lenggggg...

harini hari jumaat aku ucapkan selamat smayang jumaat
harini makcik opis ucap selamat aku ucap selamat malammmmm sayangggkuuuuuu. eh

harini aku takde keje supervisor aku taktau nak bagi keje ape
harini aku senang hati supervisor aku baik hati

harini hari jumaat semalam ari kames
harini bukan beday aku semalam beday aku

k la tengkiu dengar aku merapu.
haha
kini mataku sudah labuh mari kita tido
itulah tajuk aku pada hari ini. sekian

haha.

assalammualaikum :)

jangan lupa solat dan tutup aurat ya sayang .muah




May 14, 2013

hobi baru

Assalammualaikum

hi
harini saya dok melewe dalam bilik siapkan fyp.
tapi
saya ada satu hobi baru yang tak dapat dikawal sehingga mengalahkan keseronokkan makan cendoi pak mail kat tepi mesjid dekat dekat maybank tu. selalu dia buat cendoi naik beskal pastu ade mesin azimat kaler hijau roda merah buat kisar ice tu. fiuhh legend!

hobi yang aku dok suka buat tu memang boleh membuatkan airmata bercucuran kebahagiaan. perut bergolak galik yang disebut sebagai geli hati bahasa mudahnya. eh tu hati apsal perut aku yang bergolak? dan anda boleh merasakan tiada yang lebiih best selain hobi baru ni.-..-
hobi terbaru aku adalah:

mengendap fb budak sekolah.
haihhh
seriussssssss.. best melampau! ahahaha
im no joke u kno.
u try u kno.
kikiki

apo yang aku dok syiokkk syangat usha kat fb deyalls yang aku rase yuolls yang tua2 bangke ni tak ade. hmmmmmm

1. western name- heloo yuolls taktau ke dorg ada surname okay! omputeh hokeh !glemer gitu! macam Smith, Stiller.haa rock stiller giteww,Evan la apa la. Stitch . haaa tu mungkin adik bradik lilo and stitch kiut2 gitu.. haa.. kau hado?

2. retis style- kau hado '12123234234 people like this' ?  haaaaaaa... retissssss okehhh ! mampu? ahaaaaa...

3. kebahagiaan kerukunan umah tangga - ewahhhh...kann tajuk aku.ekeke. ehem kalah somi istri okehh status deyolls. aku suke gile baca dan menghayati sambil feeling2 . ahax. gambo pungg shuwett2.. yang haku tak penah nengok gaya2 romantik bagi bunga2 melutut ala kekuda time aku bersilat dulu, berlilin leplep sambil si gadis dok tengah2 pegang signboard "I LAPYUH PIKACHU" dengan muke kiut pun haku dapat nengok dan feeling2 dan bermonolog "haa nak buat cenggini la nanti kat laling itew pas tawen.ihik ihik" ..haaaaa.... kannnnnnn.......*ohhh pandaiii ! aku buat je korang nak munta kan! cit.

4. MATA baby - haaa nii cam ala ala korea k. haihhhh... mata dorang santek gegilesss! big eye kaloh baby yuolss. tambah pulak dengan celak . fuhhh . kaloh i yang jeniper lopes ni tauu.. jeless itewww! hewhew.

5. travel  (travel ke? erkk sukahati akula) - haa ni yang iteww jelesshh angat2 nihhh.. dorang shuke tauu bagi itew jelesshhhh tauuuuui.... itew tahu laa itew busy tak shempat shopiing kat shituu... wuwuwuwuw...  shebabbbbb aku akan mengamati gambo deyalls sampai lah mata aku tertangkap ini  'SALE' !!wahhhhhhhh !!!! iteww shuke angatttt teknyu adik2. macehhhh ! hikhik...
korang hado? fb deyalls la yang merupakan sumber informasi gue yang jeniper lopes ni untuk mengenal pasti dimana dan bila mall yang sale di sekitar kuala lumpur sebab depa ghajin promote depan tu pastu dapat pulak '12123234234 people like this' kannnnnn ! maunye kayo mall tuhhh.
 *patutnye pavilion ke ts ke bb mall ke bagila komisen kat dak2 ni. depa dedikasi kutttt ! *muke tak puas ati sambil makan kopok super ring.-..-

lg satu nak tambah gambaq baru lepas bangun tidoq yang org tua ade je yang buat tapi rare skek.hikhik. gambaq senyum kiut bawah shimut sambil caption Gambar lepas bangun tidur 
X secomel korang. .Im ajey 14 year old. -..- shooo shweeeett..

wiwiwiwiwiwiwiwiiw....
ok tu sahaja kengarutan pada hari ini. sekian terima kasih.
tolong lah kasihani aku yang tensen angat nih. wuwu
aku mengarut sampai keje tak jalan. kbai.
*sambung menggodek fb dak shkolah.hikhikhik

salah tutur kata maapkan hakak adik2. hakak memang adore adik2 shebenanye shebab adik2 lah harapan bangsa dan negara. :)